Om mig

Grand Canyon
Bild Murray Foubister

Jag är en nörd, det är lika bra att fastställa det med en gång så är den saken ur världen. Jag har alltid varit fascinerad av naturvetenskap i allmänhet och berg och landskapsformer i synnerhet. Så när jag i vuxen ålder väl bestämde mig för att studera på universitet var valet inte så svårt när jag väl fattade att det fanns något så underbart som geovetenskap att fördjupa sig i. Mitt huvudområde blev kvartärgeologi, med en liten lutning åt hydrogeologi (grundvatten).

För mig handlar Geovetenskap om historia och tid. När jag tittar på ett berg ser jag dess historia, hur det har förändrats över tid. Detsamma gäller en kulle eller en åsrygg. Berget kanske bildades för några hundra år sedan, eller bildningen kanske sker nu, idag! Rullstensåsarna som ringlar sig fram i landskapet bildades av isen under den senaste istiden.
En bergskedja som är färdigbildad eroderas ner på ungefär 500 miljoner år. En obegripligt lång tidsperiod för oss människor, men inte så lång geologiskt. En av de tydligaste bilderna på geologisk tid får man om man tittar på bilder av (eller hellre åker till) Grand Canyon. Där kan man se olika geologiska lagerföljder av sand- kalk- och lersten avsatta under en tidsperiod för mellan 2 Ga till 230 Ma. Man kan också se hur rinnande vatten har skurit sin väg genom landskapet och blottat de olika lagren.

Det är spänande att tänka sig livet som simmade i havet där innan havsbotten lyftes upp och bildade den enorma bergskedjan. Lika spännande är det att fundera över de stora djur som vandrade på marken när de första vattendropparna rann ner i kalkstenen och bildade Mammoth Cave i vad som idag är Kentucky. Om man då betänker att homo sapiens "bara" har funnits i ca 200 000 år inser man lätt vidden av det geologiska tidsperspektivet.

På senare tid har jag fått ett intresse för glaciärer och inlandsisar. Den senaste istiden formade landskapet på ett genomgripande sätt. Det är rätt häftigt att fruset och rinnande vatten påverkar landskapet och de som bor där så kraftig. Våra stora grundvattenreservoarer och våra sjöar har vi till exempel inlandsisen att tacka för till största delen.

Nog om mig. Hemsidan skulle ju handla om Geovetenskap, inte om mig. Klicka dig vidare och fördjupa dig i vår underbara planet och dess historia.


Kontakt
Webmaster: admin@wism.se
© copyright 2017 geostefan